Vad är fiber?

Fiber är en bredbandslösning som erbjuder den bästa prestandan både idag och i framtiden. Det är mer driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet.

Att vara ansluten med fiber innebär att du får en snabbare och stabilare nätförbindelse då nätet är byggt med fiberkabel istället för traditionell kopparkabel. När kravet på ännu snabbare hastigheter ställs räcker det med att byta ut fiberomvandlaren inne i bostaden. Fiberkabeln behöver inte bytas!

På Satellithuset i Limmared har vi som mål att ansluta minst hälften av bostäderna i varje definierat område som finns med på www.fibertillalla.se.

Vi kommer börja installera i tätbebyggda områden där fiberintresset är högt. Om du väljer att ansluta fiber till din bostad samtidigt med andra i ditt område kommer ni tillsammans dela på kostnaden att gräva ner fiberkabel. Väljer du att avvakta och dra in fiber senare, på egen hand, blir det betydligt dyrare.

Vad kostar det?

Att få fiber nergrävt till din tomtgräns kostar 10 000 kronor. Denna kostnad skall ses som en investering i din bostad, då en existerande fiberanslutning höjer bostadens värde vid en framtida försäljning.

Det arbete som återstår för att din bostad skall kunna anslutas till nätet är att gräva ner fibern på din tomt fram till huset, montera en anslutningsbox på fasaden och borra ett hål i ytterväggen i vilket fiberkabeln förs in i huset. Vill eller kan du inte göra detta arbete själv, kan vi hjälpa dig till en fast kostnad på 2 000 kronor.

När du väl är ansluten till fibernätet tillkommer en månadskostnad. Månadskostnaden varierar beroende på vilken tjänsteleverantör du väljer och vilka tjänster (bredband, TV och telefoni) du vill ha .

Investera dig ur låga hastigheter, känslig utrustning och begränsad teknik.

Gör din intresseanmälan i dag!

Hur vet jag om mitt område kommer få fiber?

För dig som redan fått erbjudande från oss om fiberanslutning är processen redan igång.

Om du ännu inte har fått ett erbjudande kan du enkelt se om ditt område är aktuellt för fiberanslutning på www.fibertillalla.se.

Intresseanmälan

Jag är intresserad av fiber.
Är du intresserad av fiber men ännu inte fått information hem i din brevlåda, kan du visa ditt intresse genom att göra en intresseanmälan på www.fibertillalla.se. Att du gör en intresseanmälan är viktigt för att vi ska veta vilka område som ska prioriteras för fiberdragning. Ju fler intresseanmälningar vi får in från ditt område, desto högre kommer området prioriteras.

Hur vet jag om mitt område redan är intresserade?
Nu kan du enkelt gå in på www.fibertillalla.se och söka efter din adress för att se om ditt område redan är påtänkt att få fiber. Där kan du även se var i processen ditt område befinner sig. Om du inte hittar din adress kan du ändå visa ditt intresse genom att fylla i en intresseanmälan.

Val av tjänsteleverantör

Fiberanslutningen till din bostad kommer vara öppen, det betyder att du har ett stort antal leverantörer av olika tjänster att välja mellan.

Du kan antingen välja att beställa via någon av tjänsteleverantörerna hos Qmarket eller direkt från oss på Satellithuset i Limmared. Något att tänka på innan du väljer leverantör är att fundera vad som passar just dig bäst, vilken bredbandshastighet och TV-kanaler du vill ha, vad det får kosta och vilken bindningstid.

Satellithuset i Limmared som tjänsteleverantör

Vi är ett lokalt företag som levererar bredband och TV till de olika tätorterna i Tranemo kommun. Idag har har vi cirka 1500 TV-abonnenter och 1100 bredbandskunder.

Vi har levererat bredband och TV i över 20 år, detta har givit oss stor erfarenhet av möjligheter och begränsningar i befintliga tekniker. Vi guidar dig till rätt lösning för din bostad, utan några konstiga och onödigt dyra månadsavier eller inträdesavgifter.

Bredband och TV

Vi erbjuder idag ett paket med 250/100 Mbit bredband + TV (basutbud med 15 kanaler) för 295 kr/mån.

Vi kommer under året kunna erbjuda fler hastighetsalternativ för bredband.

Med ett brett utbud av kanaler kan vi erbjuda den bästa underhållningen inom TV, film och sport. Vi har kanaler från både CMore och Viasat, samt även en utökning på baspaketet. Läs mer om vårt kanalutbud och priser här.

Allmännna villkor

Telefoni

Med IP-telefoni får du alla funktioner som ett analogt abonnemang erbjuder och mer därtill. Ett utmärkt alternativ för dig som vill ha fast telefoni men inte vill betala dyrt för det.

Vi erbjuder ingen egen IP-telefoni men är återförsäljare av ett flertal olika leverantörer. Läs mer om alternativet här.

Fortsätt läs

Qmarket

Qmarket är ett Teliaägt företag där ett flertal olika tjänsteleverantörer finns samlade under ett och samma tak. Väljer du att köpa internetuppkoppling via Qmarket får ett stort antal leverantörer att välja mellan. Vilka dessa tjänsteleverantörer är och vilka priser och erbjudande som finns kan du läsa mer om på vgotaland.qmarket.se.

Så här går det till

För att få fiber handlar det i praktiken om att gräva ned en fiberkabel och dra den fram till och in i din bostad. För dig innebär det följande steg:

1

Anmäl ditt intresse

Intresseanmälan görs för att vi skall veta hur många hushåll i ditt område som är intresserade av att skaffa fiber. När tillräckligt många är intresserade går ditt område vidare i processen för att få fiber. En intresseanmälan är inte bindande.

Anmäl ditt intresse för fiberanslutning på fibertillalla.se.

2

Informationsmöte

När tillräckligt många hushåll i ditt område är intresserade kommer ni kallas till ett informationsmöte. Här kommer ni få mer information om hur anslutningen går till och vilka alternativa tjänsteleverantörer av bredband, TV och telefoni ni har att välja mellan.

När tillräckligt många hushåll har skrivit avtal för fiberanslutning kommer vi att börja arbetet med att ansluta era bostäder med fiber. Ju fler avtal vi får in och ju snabbare vi får in dem desto högre prioritet får ditt område.

3

Val av tjänsteleverantör

Tjänsteleverantörer erbjuder tjänster i form av bredband, TV och telefoni.
Eftersom din fiberanslutning kommer vara öppen har du möjlighet att välja mellan ett antal tjänsteleverantörer. Valet av tjänsteleverantör är inte permanent, utan går att byta. I de fall du valt en tjänst med bindningstid behöver du betala för hela bindningstiden även om du väljer att byta leverantör innan bindningstiden har upphört.

I samband med att du skriver ditt avtal för fiberanslutning kommer du behöva bestämma vilken tjänsteleverantör du vill ha. Du kan antingen välja att köpa tjänster via Satellithuset i Limmared eller via Qmarket. Väljer du Qmarket har du sedan ett antal olika tjänsteleverantörer att välja mellan. Val av tjänsteleverantörer hos Qmarket görs första gången du kopplar upp dig på din nya fiberanslutning (se nedan). Läs mer om vilka alternativ som finns under Val av tjänsteleverantör.

4

Grävning

Beroende på hur ditt område ligger till i prioriteringsordning kommer nedgrävning av fiber påbörjas. I samband med detta kommer vi att kontakta dig för mer praktisk information.

Vid arbetet kommer fiberkabeln grävas ner hela vägen fram till din tomtgräns. Du är själv ansvarig för anslutningen till din fastighet.

5

Anslut till din fastighet

När fiberkabeln är nedgrävd till din tomtgräns är det dags för dig att ansluta fibern till din fastighet.

Börja med att gräva ner och dra en slang från tomtgränsen till ytterväggen där fibern ska dras in på ditt hus. Slangen ska sedan fortsätta upp på fasaden. Nästa steg är att montera en anslutningsbox på utsidan av fasaden samt borra ett hål genom fasaden. Kan eller vill du inte göra detta arbete själv kan vi göra det till ett fast pris på 2 000 kronor.

På insidan kommer vi sedan att installera en mediakonverterare samt en router. Från den kan du sedan koppla in en eller flera nätverkskablar till de tjänster du vill ha och behöver (bredband, telefoni och/eller tv).

För en mer detaljerad information om hur anslutningen går till finns att läsa i broschyren Anslut din fastighet till fibernät för TV, bredband och telefoni (PDF).

6

Aktivera fiberuppkoppling

För dig som valt Satellithuset i Limmared som leverantör kommer din internetanslutning igång automatiskt så fort fibern är inkopplad.

Har du valt att köpa internet av någon av tjänsteleverantörerna hos Qmarket kommer du komma till en portalsida första gången du loggar in. I portalen kommer du ombes välja vilken internetleverantör och vilken typ av lösning du vill ha. Därefter kommer din internetanslutning komma igång automatiskt.

Kontakta oss